főoldalvasútvonalak listájakapcsolat felvételevasúti kocsikfejlesztési ötletek, javaslatok
         
Luxus és parti egyszerre? Igen!
Utazás Brnoba az élményvonatok következő generációjával
 
Augusztus 29-et írunk – egy kellemes, késő nyári szombat. Reggel 6 óra van, ébredezik a város, gyülekeznek az utasok a kelenföldi vasútállomáson. A megszokott járatok sorát egyszer csak egy igen tekintélyes expresszvonat érkezése töri meg, begördül a 15. vágányra az első, tisztán MÁV Rail Tours ülőhelyes kocsikból álló élményvonat.


A MÁV-csoport legújabb tagja: Rail Tours

A szépen felújított, patyolat tiszta, új arculatú Revvivo kocsikról már messziről látni, hogy valami egészen új kezd kibontakozni, így még a megszokottnál is nagyobb érdeklődéssel várja mindenki az indulást. Nézzük hát, milyen lett az új élményvonat!

Ahogy a vonat elhagyja az állomást, egyből feltűnik a csendes és kiváló futás, a légrugós, tárcsafékes forgóvázak gondoskodnak a sima útról. A klíma halkan duruzsol, ez immár a 2. osztályon is alapfelszereltség, az ideális hőmérséklet mindenkinek jár. A győri fővonalra kiérve a vonatmenedzser köszönti az utasokat, elhangzanak a legfontosabb tudnivalók, majd érkezik az üdvözlőitalt kiváltó különleges édesség, a pálinkás csokikocka.

Az 1. osztályú kocsit a korábban megismert Pullmann Club helyett immár Panoráma néven találjuk meg a kínálatban, ami nem véletlen: a hatalmas ablakok egészen különleges utazási élményt biztosítanak. A jegyár továbbra is tartalmazza az utazás teljes időtartama alatt a korlátlan ásványvíz és forró ital fogyasztást, ezek felszolgálásáról és igény szerinti folyamatos utántöltéséről a dedikáltan itt sürgő-forgó 1. osztályú utaskísérők gondoskodnak. Tőlük egyébként az étkezőkocsi kínálatából más ételek és italok is rendelhetők, amelyet az ülőhelyen fel is szolgálnak.


1. osztályú kényelem

Az 1. osztályú menetjegy ára tartalmazza a reggelit: frissen készített omlett, főtt virsli, illetve croissant szerepel az étlapon, amely mellé gyümölcslevet is kapunk. A reggeli felszolgálása az utas kívánsága szerinti időben történik, tehát akinek a hajnali 6 óra még korai, nyugodtan várhat kicsit az étkezéssel.


Jegyárban foglalt reggeli - frissen, finoman

Újdonság a 2+ osztály, amely itt és most még hagyományos 2. osztályként futott, azonban hamarosan élesben is debütál az új kocsiosztály. Ennek lényege, hogy az üléselrendezés a 2. osztályra jellemző 2+2, viszont 1. osztályú kocsiban elérhetővel megegyező, extra lábteret kap mindenki, emellett nagyméretű asztalok is rendelkezésre állnak. A Comfort nevet viselő kocsi egyik végén önkiszolgáló bisztró szakasz található kizárólag a 2+ osztály utasai számára, itt majd a jegyárban foglalt egyszerűbb harapnivalókat, édességeket és forró italokat lehet kiváltani az automatákból.


Újdonság a 2+ kocsiosztály megjelenése: 1. osztályú lábtér, 2. osztályú ülésekkel

A klasszikus 2. osztályú kocsik elrendezése a megszokott, de a minőség itt is emelve lett, hiszen korábban klíma csak a magasabb osztályokon volt. A jegyár itt étkezést nem tartalmaz, de a vonatban közlekedő étkezőkocsik mindenki számára nyitva állnak, akik szeretnének valamit fogyasztani.

A vonatban elérhető a méltán népszerű Orfeum bulikocsi, ahol már az odaútban jó a hangulat, a zenéről DJ gondoskodik, a tánchoz pedig akár csapolt sört is ki tudunk kérni a kocsiban. A remek hangulatot kicsit beárnyékolja, hogy a szakavatottak már tudják: az Orfeum kocsi ideje lejárt, ezzel az utolsó úttal búcsúzik az élményvonatoktól, vagyis ezek utasaitól. Helyét hamarosan modernebb, a Revvivo flottába tartozó bárkocsi veszi át, ahol reméljük, legalább ugyanennyi jó buli lesz.

Kellemes környezetben gyorsan repül az idő, szinte észre sem vesszük, máris Csehországban vagyunk. A vonatszemélyzet csapatát profi idegenvezető is erősíti, aki Brnohoz közeledve sok hasznos információval ellátja a vonat utasait a helyi szokásokról, legfontosabb látnivalókról, étel specialitásokról, és természetesen a helyi sörökről. Érdekesség, hogy Brnoban a sör annyira alaptermék, hogy a legtöbb esetben olcsóbban jutunk fél liter sörhöz, mint ha ugyanennyi üdítőt, vagy vizet vennénk.

Brno főpályaudvarára begördülve szép napot és kellemes időtöltést kíván a személyzet a hangosbemondón keresztül, élvezzük ki a szabadságot, amíg lehet – hiszen vészesen közeledik a határzár, ez az utolsó nemzetközi utazás a Nosztalgiánál a szeptemberi zárás előtt.


Brno főpályaudvarán a tekintélyes szerelvény

A város felfedezésére kiváló lehetőséget kínál a sörvillamos, ami a kialakult járványhelyzet miatt egy ideje már nem közlekedik, de a MÁV Nosztalgia kérésére kivételesen most mégis forgalomba állt. A belülről teljesen átalakított villamoson – a városi közlekedésben szokatlan módon – bisztró szakasz kapott helyet sörcsappal, emellett a járművön mosdó is található, hiszen ez a sör fogyasztása után nem árt. A sörvillamos utasforgalmi okból nem áll meg sehol, csak az előzetes foglalással rendelkező utasok vehetik igénybe, így a kényelmes városnézés és a kellemes hangulat garantált. A jegyár tartalmaz két korsó Starobrno sört, melynek elfogyasztása közben magyar nyelvű idegenvezetés is hallható.


Sörvillamos


Bisztró szolgáltatás villamoson - nem gyakori látvány

A hangulat kellő megalapozására is kiválóan alkalmas sörvillamos után egyéni városnézés következik, de a látnivalók felfedezéséhez minden segítséget megkaptunk a Nosztalgia csapatától, már csak össze kell válogatni, hogy mi is fér bele az időbe. Érdemes venni egy pár órára érvényes helyi jegyet, így villamossal és más közlekedési eszközökkel gyorsabban el lehet jutni a város különböző pontjaira.

Az egésznapos városnézés, és persze sörözés után a főpályaudvar 1. vágányán várta az utasokat a Pivo expressz, ahol a személyzet indulásra már mindent előkészített, az étkezőkocsik környékét a készülő vacsora illata tölti be. Finom ételekből most sincs hiány, mi más is lehetne az első fogás Brnoból hazafelé, mint egy ízletes sörös sajtkrémleves. A leves elfogyasztása után a kért időpontban érkezik az 1. osztályú utasoknak a jegyvásárláskor kiválasztott főétel, de természetesen az étkezőkocsikba most is bármikor bárki betérhet.


Jegyárban foglalt vacsora

A vacsora és egy kis pihenő után érdemes ismét az Orfeum kocsi felé venni az irányt, sötétedés után a kilátás már úgysem annyira érdekes, helyette folytatható a sörözés és a buli. A vonaton mindenki megtalálja a számára megfelelő kocsit, aki a hangos zenét és a villódzó fényeket szereti, az Orfeumban érezheti jól magát, aki inkább a barátokkal, ismerősökkel beszélgetne néhány Brnoból hozott, vagy a fedélzeten megvett sör mellett, a 2. osztályon ezt megteheti, aki pedig csendre és nyugalomra vágyik, azok számára ott az 1. osztály.


Orfeum bulikocsi

Egyszer minden utazás véget ér, a táncnak, zenének és sörözésnek véget vet a hangosbemondás, mivel rövidesen Budapest-Kelenföld végállomásra érkezünk. A személyzet búcsúzásában kis szomorúság is megbújuk, hiszen a határzár miatt ki tudja, mikor lehet legközelebb ismét nemzetközi élményvonaton köszönteni az utasokat. Az viszont biztos, hogy az új élményvonat bevetésre készen áll, az első út jól vizsgázott, várjuk a folytatást!

2020.11.05.

 
Vonatösszeállítás