főoldalvasútvonalak listájakapcsolat felvételevasúti kocsikfejlesztési ötletek, javaslatok
         
Megújuló Utasellátó szolgáltatások
Újra közlekednek étkezőkocsik a Balatonnál!
 
Az Utasellátó története a második világháború után kezdődött, ekkor a Vasúttársaság a Wagon Lits vállalattól 22 étkezőkocsit vásárolt, melyek üzemeltetésére megalakult a MÁV Közönségszolgálat. A következő lépés 1948 novemberében történt, ekkor alapították meg az Utasellátó Nemzeti Vállalatot. Sorra nyíltak az állomási éttermek és restik, egyre többen vették igénybe a gördülő éttermek szolgáltatásait, de például az 1986-os Forma-1 versenyen is az Utasellátó volt a kizárólagos vendéglátó. A rendszerváltás itt is nagy változásokat hozott, az állomási vendéglátás Resti Rt. névvel ki lett szervezve, és az Utasellátóból is részvénytársaság lett. Ekkor kezdődött a lassú hanyatlás, a minőség csökkent, az árak nőttek, egyre kevesebben tértek be az étkezőkocsikba. 2003-ban a MÁV visszaintegrálta az Utasellátót, innentől újra a Vasúttársaság részévé vált. 2007-ben az étkezőkocsik üzemeltetését alvállalkozóknak adták ki, ez szintén nem tett jót a szolgáltatás népszerűségének, a kedvezőtlen ár-érték arány miatt még kevesebb lett a vendég. A következő szomorú dátum 2012 volt, ekkor búcsúztak az InterCity forgalomból a WRR kocsik.


WRR sorozatú étkezőkocsi egy belföldi IC járaton 2012-ben

Az étkezőkocsikat hiányolták az utasok, egyértelművé vált, hogy a WRR kocsik leállítása nem volt jó döntés. 2012 végén jött a fordulat, ekkor a MÁV-Start hét kocsi felélesztése mellett döntött, decemberre elkészültek a WRRee sorozatú járművek, melyek a 2012/2013-as menetrendváltással már forgalomba is álltak. Az étkezőkocsi szolgáltatás teljes megújulására még kellett kicsit várni, de az alvállalkozókkal kötött szerződéseket már nem újította meg a MÁV-Start Utasellátó Központ, ehelyett nekiláttak a szükséges fejlesztéseknek, átszervezéseknek.


WRbumz - júliustól a balatoni gyorsokban!

A minőség növelése céljából a Vasúttársaság felvett több mint 100 új dolgozót, akik szakácsként, felszolgálóként és földi kiszolgálóként teljesítenek szolgálatot. A pincéreknél alapkövetelmény a profi szakmai tudás és az idegen nyelvek ismerete is. 2014 június elsejére minden készen állt, így ettől a naptól az összes Utasellátó kocsiban a Vasúttársaság saját maga nyújtja a megújult szolgáltatást.

Bővült az étlap is, mostantól egyszerre 10-18 étel közül választhatnak az utasok, melyek között megtalálhatók a klasszikus Utasellátós ételek (paprikás csirkemell galuskával, gulyásleves, bolognai spagetti, ...), de újdonságként többek között cézár saláta, majorannás jércemell, borókabogyós marhasült és új édességek is bekerültek a kínálatba. A kocsikban lecserélték az asztalterítőket, étkészleteket, poharakat, megszépültek a konyhák, a régi berendezéseket új sütők, grillezők, hűtők váltották. A MÁV-Start célja, hogy az eddiginél 20-25%-al olcsóbban, de sokkal jobb minőségben tudja kiszolgálni az utasokat.


A Hungária és Jeszenszky János EuroCity vonatokban közlekedő WRmz étkezőkocsik
Németországban is igen népszerűek, több visszatérő német törzsvendég is van

A meglévő InterCity és EuroCity vonatokban közlekedő étkezők mellett régi-új viszonylatok is megjelentek, a tervek szerint július 1-től a Balaton északi és déli partján is közlekednek majd légkondicionált étkező-bisztrókocsik. A magyar tenger partjára szánt kínálat összeállítása még folyamatban van, de olcsó és hideg sör, üdítők és finom ételek biztosan lesznek. A WRbumz típusú étkezőkocsik július 1-től naponta az alábbi járatokban közlekednek:

    Budapest - Nagykanizsa
Nagykanizsa - Budapest
Nagykanizsa - Budapest
Budapest - Nagykanizsa
Keszthely - Budapest
Budapest - Keszthely
Budapest - Tapolca
Tapolca - Budapest

A felsoroltakon felül július 12-től hétvégén az alábbi vonatokban is jár egy-egy retro hangulatú, gyorsvonati minőségű WRm étkezőkocsi:

    Budapest - Tapolca
Tapolca - Budapest

Ha a balatoni vonatokban sikeresek lesznek az étkezőkocsik, a közeljövőben más viszonylatokon is újraindulhat a szolgáltatás. Emellett vannak tervek új, EuroNight minőségű háló- és fekvőhelyes kocsik beszerzésére is, ezzel a jelenleg még közlekedő elavult gyorsvonati éjszakai kocsikat ki lehet váltani.


Jelenlegi étkészlet az Utasellátó étkezőkocsijaiban

2014. június 4-én az Utasellátó történetét bemutató kiállítás nyílt a Közlekedési Múzeumban, ennek megtekintését bátran ajánljuk mindenkinek, sok értékes tárgy került kiállításra (többek között AcBc és WRRo kocsikból származó belső berendezések, régi étkészletek, relikviák). A kiállítás augusztus 20-ig várja a látogatókat. A kiállított tárgyakat Nehéz György magángyűjtő, Kaltenecker József egykori mesterszakács, a MÁV-Start – Utasellátó Központ és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum bocsájtotta rendelkezésre.


Utasellátó kiállítás

2014.06.04.

 
Vonatösszeállítás
2009 - 2014