főoldalvasútvonalak listájakapcsolat felvételevasúti kocsikfejlesztési ötletek, javaslatok
         
Vonatösszeállítások már a MÁV-Start honlapján is
online „Papagájok”
 
Új szolgáltatás, hogy menetrendváltástól a MÁV-Start a hivatalos honlapján is közzéteszi a nemzetközi, valamint a minőségi távolsági vonatok összeállítását. A Vasúttársaság a „Papagáj” becenevet használja ezen hirdetményekre, ennek oka, hogy a szerelvények olyan színesek rajta, mint egy trópusi papagáj. A színek a jármű jellegére utalnak, a sárga az 1. osztály, a zöld a 2. osztály, a vörös az étkező, a kék az éjszakai kocsi, a szürke pedig a poggyászteret és többcélú teret jelöli.


Új aloldal a MÁV Csoport honlapján

Az összeállítások a MÁV Csoport honlapjának kezdőlapjáról a menetrend letöltése menüpont alatt érhetők el. Itt külön fájlban vannak feltöltve a nemzetközi távolsági vonatok, valamint a belföldiek vonalcsoport szerint összefoglalva. Az „A” jelű fájlban az 1-es és 20-as vonal érintett vonatai szerepelnek, a „B” jelűben a pécsi IC-k és bajai expresszek, a „C” jelűben a kör-IC vonatok (valamint a 80-as és 100-as vonal többi IC járata), a „D” jelűben pedig a 120-as és 140-es vonal minőségi vonatai.

A kocsiösszeállításokról korábban csak a nagyobb állomásokon elhelyezett papír alapú hirdetmények útján adott tájékoztatást a Vasúttársaság, amelyek adattartamának megbízhatósága a menetrendi év végéhez közelítve fokozatosan csökkent. Az online változat év közben többször is frissíthető, ezért várhatóan naprakészebbek lesznek az adatok.


Korábbi papír alapú hirdetmény Mosonmagyaróvár állomáson

Újdonság, hogy már az üzemeltető vasúttársaság is leolvasható a hirdetményről, ezáltal pontosan lehet tudni, hogy például a külföldi vasutak belföldi IC-be beforgó szerelvényei éppen hol közlekednek. Ez segítsék azok számára, akik nem értenek annyira a vasúthoz, hogy pályaszám és sorozatjel alapján beazonosítsák a kocsit (ezért például honlapunkon sem nézik meg), viszont azt a két-három üzemeltetőt ismerik, akik a vonalon szolgáltatnak. Például az 1-es vonalon Budapest és Győr között utazva az utasok nagy része tudja, hogy milyen a Statros, és milyen a GYSEV-es szerelvény, ezért számukra ez hasznos információ, és a konkrét típusokat sem kell ismerni hozzá.

A peronon várakozva érdemes akár honlapunkról, akár a Start új hirdetményeiről megnézni, hogy a helyjegyének megfelelő kocsi a szerelvény melyik részére várható, ezáltal jobban lehet helyezkedni a peronon. Ennek további velejárója, hogy ha például egy kerékpáros utas tudja, hogy a 10-es kocsi hol lesz, eleve nagyjából ott fogja várni a vonatot, és nem kell a megállás után a peronon végig tolni a biciklit a megfelelő kocsiig, ezáltal késést okozva a vonatnak.

Oldalunkon természetesen továbbra is elérhetők lesznek a részletes összeállítások.

2016.11.29.

 
Vonatösszeállítás