főoldalvasútvonalak listájakapcsolat felvételevasúti kocsikfejlesztési ötletek, javaslatok
         
Június 15-től kezdődhet a nyaralás!
Idén nyárra is számos újdonságot tartogat a MÁV-START a Balatonra utazóknak
 
A balatoni kínálat tekintetében évről-évre sikerül kicsit előrelépni, ezért egyre nehezebb igazán nagyot durrantani ezen a téren – a MÁV-Startnak most mégis sikerült! Visszatérnek a sokak által hiányolt étkezőkocsik (méghozzá nem is akármilyen kínálattal), ismét nő a légkondicionált kocsik száma, és a kínálat is bővül némileg. Nézzük, mire számíthatunk idén nyáron!

A déli parti távolsági forgalom az elmúlt években dinamikus fejlődésnek indult, először megjelentek az InterCity kocsik a kétóránként közlekedő gyorsvonatokban, aztán az egészből expressz lett, majd tavaly órásra sűrűsödött a követés. Idén tovább nő a minőség: valamennyi Balaton expresszvonat kiegészül egy étkező-bisztrókocsival is! A fedélzeti vendéglátást ráadásul alapjaiban gondolta újra a Vasúttársaság, a tó partján a járat jellegéhez lett igazítva a kínálat, és az árak is igazán versenyképesek.


Ismét megszokott látvány lesz az étkezőkocsi a Déliben,
de idén DWA WRRmz-k mennek a Balatonra

Az ételek között egészen új elem a START burger, ami a Vasúttársaság saját márkás, 100%-os marhahús pogácsából készülő hamburgere lesz. Emellett a kínálatban megtalálható zöldborsós csirke rizzsel, füstölt tarjás zöldbabragu, ananászos csirke rizzsel, zöldséges lencseragu, hot-dog, főtt virsli, és sült burgonya is. Az Utasellátó italkínálata kapcsán korábban többször elhangzott az a kritika, hogy bezzeg a cseheknél csapolt sör is van. Ez most már alaptalanná vált, hiszen a Balaton expresszeken csapolt Soproni is kapható, ráadásul kifejezetten kedvező, 390 forintos áron! Ha már az italoknál tartunk, lesznek népszerű különlegesebb sörök, mint például Soproni IPA, ALE és APA, ízesített Gösser, vagy a vasútbarátok körében népszerű Nohab sör. Emellett a megszokott borok, és rövid italok is megtalálhatók. Aki kevésbé éhesen ül be a kocsiba, választhat mártogatós nachost, chipset, pisztáciát, földi mogyorót, esetleg somlói galuskát, vagy epres sajttortát. A teljes kínálat (árakkal) elérhető ITT.

Az étkezőkön kívül újdonság az InterCity vonatrész bővítése, az alap egy kocsin felül júliustól még egy, augusztustól pedig már összesen három IC kocsi fut majd a vonatban. Sőt, ha minden a tervek szerint alakul, a plusz kocsik már a vadonatúj IC+ Bpmz-k lesznek, ezek első felhasználási területe így a Balaton lesz.


Szezon végére már 3 IC kocsi is lesz a Balaton expresszekben

A fejlődésből az átlós vonatok sem maradnak ki, az Aranypart és Ezüstpart expresszvonatok szerelvénye kiegészül egy többcélú teres IC+ Bbdpmz kocsival. Ez azt jelenti, hogy most már ezeken a járatokon is lesz 47 emelt komfortfokozatú hely, és a kerékpárok szállítása is kényelmesebbé válik. Ha esetleg leengedett volna a bicikli kereke, a kocsi légrendszeréről gombnyomásra felfújható, és az elektromos kerékpáros töltésére is van lehetőség út közben.

A szegedi Aranyhíd expresszvonat hétvége helyett már minden nap fog közlekedni, a szerelvény pedig kiegészül egy IC2B Bpee kocsival, ami InterCity díjszabással vehető igénybe.


Az átlós expresszvonatokba is jut légkondicionált kocsi

Az utastájékoztatás tekintetében előrelépés, hogy a zágrábi nemzetközi vonatok is expresszként közlekednek majd, így megszűnik az a logikai csavar, hogy az Agram és a Gradec a többi ütemes vonattól eltérő tulajdonságokkal közlekedik.

Az északi parton érdemi változás most nincs, a már megszokott menetrendstruktúrával vág neki a szezonnak a Start. Fejlődési potenciál még ebben a vonalban is bőven van, ezért reméljük, jövőre itt is történnek majd változások.

A Balaton mellett a tengerpart felé is érdemes a MÁV-Start vonatait választani. A két szezonális járat idén már expresszvonatként közlekedik, ezt leszámítva nagyjából a tavaly megszokott kínálatra kell gondolni. A jegyeket érdemes mielőbb megvenni, mivel a korlátozott számban kapható START Split jegyek iránt nagy az érdeklődés, több napra már fogyóban van a készlet.

2019.06.01.

 
Vonatösszeállítás