főoldalvasútvonalak listájakapcsolat felvételevasúti kocsikfejlesztési ötletek, javaslatok
         
Új kocsiosztály a MÁV Nosztalgiánál
December 11-én, az Advent expresszvonaton mutatkozik be a szolgáltatás
 
Az élményvonatok körülbelül 10 éve jelentek meg a MÁV Nosztalgia termékei között, kezdetben a szerelvény csak 2. osztályú és étkezőkocsikból állt. Később az Apz kocsik érkezésével elindult az 1. osztályú szolgáltatás is Pullmann Club névvel, valamint újdonságként a szerelvény 2010-ben kiegészült egy bisztró szakaszos, táncteres közösségi kocsival, az Orfeummal. A különböző rendezvényekre, fesztiválókra tartó élményvonatok hamar népszerűek lettek az utasok körében, egyre gyakrabban közlekednek teltházzal. Ez különösen igaz a bécsi expresszekre, advent idején minden üzemképes járművet be kell vetni az ünnepi forgalom ellátásához.


Új kocsiosztály az Élményvonatokon!

Az utasok jobb minőségű kiszolgálása érdekében december közepétől a MÁV Nosztalgiánál is megjelenik az 1+ kocsiosztály, melyet Imperial Club névre kereszteltek el. Nem új járművekről van szó, ezeket a kocsikat már korábban is ismerhettük, de most egészen új szolgáltatás kapcsolódik hozzájuk: mostantól 1+ osztályként (is) közlekednek a WLS szalon szakaszos hálókocsik! Ezek többsége kormányzati személykocsi, így utasterük exkluzív, minden igényt kielégítő. A kocsikban 5 darab kétszemélyes fülke található, melyek saját kézmosóval, kisasztallal, konnektorral, és kisszekrénnyel rendelkeznek. Kocsinként egy fülke, az Imperial Suit még különlegesebb élményt kínál: ennek alapterülete kétszer akkora, mint a többié, emellett saját mosdó, nagy asztal, és egy kényelmes fotel is tartozik hozzá. A kocsi közepén szalon szakasz (Grand Saloon) található, a jegyárban benne lévő vacsorát itt szolgálják fel.


Grand Saloon

1+ osztályon minden eddiginél nagyobb élmény az utazás: már indulás előtt egy pohár pezsgővel várják az utasokat, majd a kocsi saját felszolgálója felveszi a rendeléseket, aki egész úton az utasok rendelkezésére áll. Az üdvözlőitalként szolgáló pezsgő mellett korlátlanul lehet ásványvizet és forró italokat fogyasztani, emellett egy üveg előre választott minőségi bor is rendelkezésre áll.


Kényelmes ülések, rengeteg extra szolgáltatás

Az új, prémium minőségű szolgáltatás december 11-én mutatkozik be a Bécsbe tartó Advent expresszen, majd ha minden jól megy, a következő menetrendi évben már rendszeresen elérhető lesz a szolgáltatás a frekventáltabb járatokon. Az 1+ osztályú jegy oda-vissza helybiztosítással és az összes bemutatott extrával együtt 35 000 forint, de ha valaki egyedül szeretne utazni, 50 000 forintért ez is megoldható. Az Imperial Suit nevű fülkébe 5000 forinttal drágábban válthatók helyjegyek.


Exkluzív Imperial Suit fülke

Bízunk benne, hogy sikeres lesz az újítás, látható, hogy már a magyar utasok körében is egyre nagyobb az igény a magasabb kocsiosztályok iránt. Távolsági forgalomban egyetlen egy osztállyal (2.) már nem igazán lehet vonzó szolgáltatást nyújtani, de úgy tűnik az ilyen alkalmi jellegű vonatok esetében már a két osztály (1. és 2.) is kevés.


Az új kocsiosztályon külön felszolgálók veszik fel az utasok rendeléseit

A szolgáltatás a tervek szerint a WLS 055-ös kocsival indul, majd ha sikeres lesz, a többi szalon szakaszos hálókocsi is forgalomba állhat. Ezek egy része légkondicionált, ami a nyári szezonban különösen nagy előny lesz, eddig ugyanis ilyen jármű nem közlekedett a MÁV Nosztalgia élményvonataiban (az 1. osztályú Apz kocsikban sincs klíma). A hosszabb távolságra közlekedő járatokon az sem elhanyagolható előny, hogy a felső ágy lehajtásával mind a két utas kényelmesen le tud feküdni, ezért az út pihenéssel is tölthető. Bár ágynemű valószínűleg nem jár, mivel nem hálókocsiról van szó, de egy 6-7 órás útnál (például este Erdélyből hazafelé) már az is jelentős előny, hogy fekve tölthető az utazás.


A szolgáltatás a tervek szerint a WLS 89-69 055 kocsival indul

2015.10.05.

 
Vonatösszeállítás