főoldalvasútvonalak listájakapcsolat felvételevasúti kocsikfejlesztési ötletek, javaslatok
         
Újraindulhat a Metropol EuroNight Berlinbe?
Ha minden igaz, menetrendváltással visszatér az éjszakai vonat a német fővárosba
 
Budapest és Berlin között kisebb kihagyásokkal a hetvenes évek óta közlekedik éjszakai vonat, amely 2008/2009-es menetrendi évben kapta meg a Metropol nevet és az EuroNight minősítést. A vonat berlini részének hálókocsiját a Cseh Vasút, Startos személyzettel közlekedő fekvőhelyes kocsiját a Wagon Service, ülőhelyes kocsiját a MÁV-START adta. A 2014/2015-ös menetrendi évtől a csehek garantálták a DeLuxe fülkékkel ellátott Siemens Comfortline hálókocsikat, majd 2017-ben végre a fekvőhelyes kocsi is EN minőségűre lett cserélve.

Ám a német szakasz magas pályahasználati díjai, a járműbérlési költségek, és az olcsó konkurencia az évek során aláásta a Metropol EN gazdaságosságát, ezért a 2017/2018-as menetrendváltással a MÁV-START a berlini rész leállítása mellett döntött. Ez magával vitte a Chopin EuroNight vonatról átstokkozó bécsi vonatrészt is, így a Metropol útvonala Prágáig rövidült.


Az eddigi utolsó Metropol EN, illetve annak kocsikísérői Drezdában

Ám az érintett vasutak továbbra is indokoltnak látták a berlini kapcsolat megtartását Budapestről és Bécsről, ezért tárgyalások kezdődtek a témában. Úgy tűnik, ennek meglett az eredménye, a Berliner Zeitung információi szerint ugyanis menetrendváltással visszatérhet az éjszakai kapcsolat Budapest és Berlin között.

Az új járat alapja az Osztrák Vasút Bécs - Berlin Nightjet vonata lesz, amely budapesti közvetlen kocsikat is kap. A Train Tracks Blog információi szerint az ülőhelyes és a hálókocsi kiállítása a MÁV-START feladata lesz, de valószínűleg utóbbi bérelt jármű lesz, hiszen a jelenlegi Startos EuroNight flotta nem elegendő a hálózatbővítéshez.

A vonat útvonala a kedvezőbb pályahasználati díjak elérése érdekében változik, a Břeclavtól a Prága - Drezda útirány helyett Lengyelország felé veszi az irányt, és Ostrava valamint Wroclaw érintésével éri el a német fővárost. A Bécs - Ostrava szakaszon feltételezhetően a Chopin EN fogja továbbítani a kocsikat, a lengyel szakasz fenntartásában pedig a PKP is érdekelt a Krakkó - Berlin összeköttetés kiépítése miatt. Reméljük, ez elegendő lesz a minden érintett számára gazdaságos megoldáshoz, és kialakulhat egy hosszú évekig stabil rendszer.


A régi, jelenlegi és új éjszakai vonat útvonala (a térkép kattintással nagyítható)

Bár a vonatnem az összetettebb közvetlen kocsitovábbítások miatt még nem teljesen egyértelmű, de mindenképp minőségi távolsági járatról, azaz EuroNight vagy Nightjet vonatról lesz szó. Ez magas minőségű fedélzeti szolgáltatásra utal, amit a Nightjet brand magas minőségének fenntartásában érdekelt ÖBB jelenléte is erősít. Ennek tükrében érdekes lesz a járművek kérdése, hiszen az osztrák éjszakai flotta csúcsra van járatva, új vonatok kiállításához nincs elég kocsijuk.

A Startnál hasonló a helyzet, ülőhelyes kocsi még akad, de a hálót valahonnan bérelni kellene. Adja magát a fekvőhelyes kocsik kapcsán már ismert Wagon Service, de a szlovák társaság hálókocsijai is le vannak kötve. A 9 darab WLABmee kocsiból 4 Prága és Kassa között jár a Slovakia és a Bohemia EuroNight vonatban, 2 kocsi Prága és Poprád-Tátra között fut szintén a Slovakia EN vonatban, 2 pedig Pozsony és Hammona között fut a Zemplín gyorsvonatban. Tehát a kérdés még nyitott, a friss fejleményeket mi is kíváncsian várjuk!


EuroNight vonat Berlinben

Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy van-e szükség itt éjszakai vonatra, amikor a fapados légitársaságok gyorsabban, és sokszor olcsóbban is elvisznek. Úgy gondoljuk, hogy van, mivel a vasúti éjszakai utazásnak megvan az az előnye, hogy az éjszaka lerövidítése nélkül lehet reggelre megérkezni. Ha vonattal megyünk, előző este fel lehet szállni a vonatra, valamit fogyasztani a fedélzeti kínálatból, majd alvással töltött éjszaka után másnap reggel a belvárosban lehet ébredni. Ugyanez az érkezési időpont repülővel csak hajnali keléssel tartható, ami egyrészt jóval rövidebb éjszakát jelent, másrészt sok a holt idő. Hajnalban a ritkább éjszakai közlekedéssel sok idő kiérni a repülőtérre, ha pedig autóval megyünk, hosszabb külföldi tartózkodásnál a parkolás ára a repülőjegyével vetekedhet. Utána fel kell adni a csomagot, át kell jutni a biztonsági ellenőrzésen, majd leszállás után fordítva ugyanez (csomagkiadás, kijutás a terminálból, utazás a belvárosba). Így mindent összeadva már nem is annyira gyors az a repülő, ráadásul pont az éjszakai nyugodt alvásból veszi el az időt.

A szolgáltatásminőség oldaláról megközelítve egy diszkont légitársaságnál nem sok jóra kell számítani, a lábtér a lehető legkisebb, és szinte semmilyen kényelmi szolgáltatás nem érhető el. Vonattal ülőhelyes kocsiban utazva ennél már jobb a helyzet, kicsit több a hely, és szabadabban lehet mozogni, ugyanakkor sokkal tovább tart az út, ezért ez az összehasonlítás nagyjából döntetlen. Kényelmesebben mindkét közlekedési eszköznél a magasabb szolgáltatáskategóriák felé elmozdulva lehet utazni, viszont egy repülőnél a Business osztályú jegy általában jóval drágább, mint vasúton egy fekvőhelyes vagy hálókocsi. Sőt, ha azt nézzük, egy Single DeLuxe foglalású hálókocsi teljes privát teret, saját mosdót és zuhanyzót, és aránylag kényelmes ágyat biztosít a First osztályú repülőjegyek árának töredékéért.


ČD Comfortline hálókocsi - így kényelmesen telik az út

2018.07.09.

 
Vonatösszeállítás