főoldalvasútvonalak listájakapcsolat felvételevasúti kocsikfejlesztési ötletek, javaslatok
         
Augusztus 29-én módosul a menetrend
3. számú módosítás
 
Augusztus utolsó hétvégéjén véget ér a nyári menetrendi időszak, majd az ezt követő hétfőn, jelen esetben augusztus 29-én lép életbe az éves menetrend 3. módosítása. Cikkünkben a legfontosabb változásokat szeretnénk bemutatni, azonban emlékeztetjük Önöket, hogy ez nem a MÁV Csoport hivatalos honlapja, ezért utazás előtt mindenképpen látogassanak el oda is.

2 Budapest - Esztergom

A G72-es gyorsított személyvonatok menetideje nagyjából 10 perccel csökken, ezért Esztergom már 1 óra 7 perc alatt elérhető. A gyorsított személyek ezentúl nem állnak meg Magdolnavölgy megállóhelyen, illetve délelőtt Esztergom felé Klotildligeten, Budapest felé Pázmáneum megállóhelyen, valamint délután Esztergom felé Pánzmáneumon, visszafelé Klotildligeten. A menetidő csökkenés mindenképp örvendetes, azonban sajnos még mindig nem egységes a vonatok megállási rendje, a délelőtt és a délután - az azonos viszonylatszám ellenére - eltérő.

AzS72-es vonatok menetideje is csökkent 2-2 perccel, emellett reggel Budapest felé némileg módosított időpontokban közlekednek, így követésük egyenletesebbé vált.


Esztergom felé újabb 10 perccel csökken a menetidő

26 Balatonszentgyörgy - Tapolca - Ukk

A Szombathely és Keszthely között közlekedő gyorsvonatpár a jobb utószezoni kiszolgálás biztosítása céljából egészen október 16-ig közlekedik hétvégi napokon. A Keszthelyről 12:27-kor induló tapolcai személyvonat az alacsony kihasználtság miatt szeptember 12-től nem közlekedik.

Érintett vonatok:
3 19804 (Keszthely: 16:47, Tapolca: 17:13, Szombathely: 18:54)
3 19807 (Szombathely: 9:25, Tapolca: 10:50, Keszthely: 11:15)

29 Budapest - Székesfehérvár - Tapolca

Szeptember 25-ig naponta, majd szeptember 26 és november 1 között hétvégén egy pár személyvonat meghosszabbított útvonalon, Budapest-Déli pályaudvar és Tapolca között közlekedik. Bár személyvonatról van szó, gyakorlatilag sebesvonati megállási renddel közlekednek, hiszen a főváros és Székesfehérvár között nem állnak meg.

Érintett vonatok:
1 9722 (Budapest-Déli: 8:25, Székesfehérvár: 9:24, Tapolca: 12:10)
1 9713 (Tapolca: 15:50, Székesfehérvár: 18:45, Budapest-Déli: 19:44)

30 40 41 Budapest - Zágráb IC

A dél-balatoni vonal felújításának folytatása miatt az Agram InterCity vonat átkerül a 41-es vonalra, Budapest-Keleti és Dombóvár között a Sopianae, valamint visszafelé a Mecsek InterCity vonatokkal egyesítve közlekedik. Az IC201-es vonat korábbi menetvonalán új gyorsvonat indul Nagykanizsáról Budapestre.

40 Budapest - Pusztaszabolcs - Pécs

A Budapest-Déli pályaudvarról 18:25-kor induló pusztaszabolcsiS40-es személyvonat munkanapok helyett ezentúl minden nap fog közlekedni. A vonalat érintő távolsági forgalomban változás, hogy Szeptember 1-től Gemenc expresszvonat Cece és Baja között több helyen megáll, ezen a szakaszon felár nélkül is igénybe vehető.

70 Budapest - Vác - Szob

Módosítástól a Budapest-Nyugati pályaudvarról 6:11-kor indulóS70-es személyvonat egészen Szobig fog közlekedni, ezáltal a Szobon tanuló diákok beérnek a 8 órás iskolakezdésre.

Érintett vonatok:
1 S70 / 2140 (Budapest-Nyugati: 6:11, Vác: 6:56, Szob: 7:25)

80 Budapest - Miskolc - Nyíregyháza - Debrecen - Budapest

A tanítási időszakban pénteken illetve vasárnap közlekedő mentesítővonatok (Hosszú Lépés gyorsvonat, Zemplén expressz, Füzér IC) módosítástól nem közlekednek, helyettük az ütemes sebes és IC vonatokat lehet igénybe venni. A vonal külső részén egyébként továbbra is tart a felújítás, a plusz vonatok közlekedtetése ezért sem indokolt.

92 Miskolc - Kazincbarcika - Ózd

Módosítástól össze lesznek vonva a Miskolc - Kazincbarcika, illetve a Kazincbarcika - Ózd személyvonatok, ezért ismét átszállás nélkül lehet majd utazni a vonalon. A megbontás oka eddig az volt, hogy Kazincbarcikáig villamosítva van a pálya, ezért itt villamos motorvonatok (vagy ingavonatok) is közlekedhettek a Bz-k helyett.


Az InterPici vonatok ugyan sajnos nem térnek vissza, de legalább
a személyek ismét átszállás nélkül közlekednek

100 Budapest - Debrecen - Záhony

Az iskolaidőszakban pénteken, illetve vasárnap közlekedő Kengyelfutó gyorsvonat az alacsony kihasználtság miatt megszűnik. A Fecske Bhv kocsikból álló vonat vélhetően nem volt túl népszerű az utasok körében, az azonos árkategóriába tartozó, és nem sokkal lassabb sebesvonatokban felújított Bp, illetve B kocsik közlekednek, menetidőben pedig egyértelműen az IC a jó választás.

2016.08.28.

 
Vonatösszeállítás