főoldalvasútvonalak listájakapcsolat felvételevasúti kocsikfejlesztési ötletek, javaslatok
         
Idén is folytatódik a kocsifelújítás!
Megújul 106 személyvonati és 25 gyorsvonati kocsi
 
Idén is folytatódik a kocsifelújítási program a MÁV-Startnál. A műszakilag jó állapotú, de elavult megjelenésű járművek új burkolatokat és üléshuzatokat kapnak, emellett javítják az ablakok szigetelését és a fűtésrendszert is. A program indulása óta több száz felújított jármű készült el, ezekkel személy illetve távolsági vonaton, 1. és 2. osztályon egyaránt lehet találkozni.

A gyorsvonatok minőségének javítása érdekében idén 25 kocsi fog megújulni, az Indóház információi szerint ez a B 20-35 sorozatot érinti majd. A kocsik belső kialakítása a már felújított B 20-30 kocsikéhoz lesz hasonló, azaz kicserélik a padló- és falburkolatokat, új, kék szövet üléshuzatok váltják a műbőrt, javítják a szigetelést, és a légfűtést is. A gépi szellőzésnek köszönhetően nyáron is kellemesebben lehet majd ezekben a kocsikban utazni. További változás, hogy a kocsit kerékpárszállításra alkalmassá teszik, ám ennek részletei (poggyász- vagy többcélú tér) még nem ismertek.


Ilyen most - ilyen lesz hamarosan

A 2015-ös évben a tervek szerint 106 darab Bhv/BDt kocsi kap Fecske felújítást, ezek elsősorban az S50-es, Z50-es, S60-as, G60-as, Z60-as, S70-es, G70-es és Z70-es viszonylatokon közlekednek majd a már elkészült társaikkal együtt, de esetenként sebesvonatban is előfordulhatnak.


Fecske kocsi

A Fecske ingavonatok 432-es sorozatú mozdonyai a soros nagyjavítások alkalmával új színtervet kapnak, így jobban illeszkednek a Bhv és BDt kocsikhoz. Az első néhány ilyen mozdony már forgalomba is állt, de a következő években az összes 432-es megkapja az új fényezést.


Fecske mozdony

Közben startvonalon áll a CAF kocsik felújítása is, folyamatban vannak a munka elkezdéséhez szükséges közbeszerzési eljárások. Elsőként az ülőhelyes Amz, Apmz, Bmz és Bpmz kocsik fognak megújulni, melynek keretében cserélik a burkolatokat, üléshuzatokat, illetve 1. osztályon a padlószőnyegeket. A legújabb elvárásoknak megfelelve a kocsikba videokamerás megfigyelő rendszer, új utastájékoztató kijelzők és konnektorok is be lesznek építve. Ezzel egy időben előkészítik az IC+ kocsik sorozatgyártását, ha minden jól megy, ez 2016-ban kezdődhet. Első körben 48 darab termes, 2. osztályú kocsi gyártása várható.

A felújításokról folyamatosan tájékoztatjuk Önöket, friss információkért figyeljék honlapunkat és Facebook oldalunkat.

2015.01.13.

 
Vonatösszeállítás