főoldalvasútvonalak listájakapcsolat felvételevasúti kocsikfejlesztési ötletek, javaslatok
         
Ismét motorvonat beszerzés: akár emeletes járművek is érkezhetnek
A MÁV-Start 50, a GYSEV 10 szerelvényt vehet IKOP támogatással
 
Mostanában egymást érik a motorvonat beszerzések: hamarosan 50 + 10 darab nagy kapacitású szerelvényt vásárolhat a MÁV-Start és a GYSEV. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) támogatással 155,7 milliárd forint értékben lesz lehetőség 2020-ig motorvonatot vásárolni. A közbeszerzés még nem lett kiírva, de a tervek szerint most nagyobb befogadóképességű szerelvények érkeznek, tehát vagy 6 részes normál, vagy 4 részes emeletes motorvonatok várhatók.


Valahogy így nézne ki egy Stadler Kiss motorvonat a MÁV-Start színeiben [Látványterv!]

Az emeletes vonatok hazánkban sem teljesen ismeretlenek, 2006-ban három hétig ki lehetett próbálni a MÁV hálózatán a DB (Német Vasút) egyik Bombardier gyártású ingavonatát. Az utasok hamar megszerették ezeket a járműveket, a felső szintről sokkal jobb a kilátás, és ülőhelyből is jóval több van azonos vonathossz mellett. A bemutatott szerelvényben 1. osztályú és többcélú térrel ellátott kocsi is volt, ezek szintén nagy népszerűségnek örvendtek.


Plakát kilenc évvel ezelőttről

Külföldön sokfelé alkalmaznak emeletes vonatokat, nagy számban közlekedtet ilyen járműveket többek között a DB (Német Vasút), CD (Cseh Vasút), ZSSK (Szlovák Vasút) de még tőlünk keletre a CFR (Román Vasút) is. Magyarországon eddig valamiért nem honosodtak meg ezek a szerelvények, pedig nagy előnyük, hogy a vonathossz növelése nélkül jelentősen bővül a férőhelyek száma.

Most végre megvan az esély arra, hogy nálunk is megjelennek az emeletes motorvonatok, bár a kiírás szerint a 6 részes normál kialakítású járművekkel is lehet majd pályázni. Ha mégis emeletes motorvonat nyerne, a jelenleg piacon lévő járművek közül a Stadler Kiss tűnik a legesélyesebbnek, de természetesen más gyártó vonata is nyerhet. A MÁV-Start modern motorvonatainak száma ezzel 214-re fog emelkedni, így Budapest elővárosában már kizárólag új járművek fognak közlekedni. A nagy befogadóképességű motorvonatokra elsősorban a Z30-as, S70-es, G70-es, Z70-es, Z50-es és Z60-as viszonylaton lehet majd találkozni, de ez természetesen még változhat. Modern motorvonatok a MÁV-Startnál:

Desiro: 31 darab
Talent: 10 darab
Flirt (vörös): 60 darab
Flirt (kék): 42 darab
Folyamatban lévő beszerzés: 21 darab
Nagy befogadóképességűek: 50 darab

Újabb információk esetén folyamatosan tájékoztatjuk Önöket!
 
2015.03.21.

 
Vonatösszeállítás